Nietolerancja pokarmowa
Nietolerancja pokarmowa jest jedną z głównych przyczyn wielu dolegliwości, a także poważnych schorzeń nie tylko narządów, ale i całych układów organizmu. Jej źródłem jest nieprawidłowa reakcja systemu immunologicznego na spożywane pokarmy a także występowanie mutacji genowych wrodzonych oraz tych nabytych z wiekiem.
Na czym polega nietolerancja pokarmowa?
Nietolerancja pokarmowa jest formą obrony organizmu na niektóre składniki zawarte w pożywieniu. Główną rolę w tych procesach obronnych odgrywają immunoglobuliny G, które zwalczają wszelkiego rodzaju patogeny, łączą się z nimi, dzięki czemu mogą skutecznie wydalać je z organizmu. Problem pojawia się w momencie, gdy przeciwciała te na skutek nieprawidłowej pracy jelit – uszkodzenia błony śluzowej jelita – odpowiedzialnych za odporność organizmu, traktują białka zawarte w pożywieniu za szkodliwe, tworząc z nimi immunotoksyny, które nie są wydalane, a trafiają do krwioobiegu, wywołując stany zapalne i chorobowe.
Nietolerancja pokarmowa nie jest równoznaczna z alergią pokarmową. Podstawową różnicą pomiędzy nimi jest sposób reagowania organizmu na składniki znajdujące się pożywieniu. W przypadku alergii reakcja ta następuje natychmiast lub kilka godzin po spożyciu konkretnego produktu. Z kolei nietolerancja pokarmowa nie powoduje widocznych objawów nawet do kilu dni po zjedzeniu alergizującej substancji. Stąd też często określa się ją mianem opóźnionej alergii pokarmowej. Kolejna różnica polega na tym, że nietolerancja pokarmowa pozwala na spożywanie większej dawki szkodliwych składników pokarmowych nawet przez długie lata. Jednak to prowadzi do wielu dolegliwości, a nawet poważnych schorzeń, które powszechnie nie są utożsamiane z odżywianiem.
Objawy i choroby powodowane nietolerancją pokarmową
W przypadku alergii nawet po spożyciu śladowych ilości składników alergennych natychmiast występują takie dolegliwości jak wysypka, zaczerwienienie skóry lub oczu, katar oraz śmiertelny dla życia wstrząs anafilaktycznych związany z poważnymi problemami z oddychaniem. Z kolei nietolerancja pokarmowa wywołuje mniej widoczne, przez co często przypisywane innym czynnikom, dolegliwości. Ponieważ objawy te następują klika godzin a nawet klika dni później po spożytym pokarmie często nie są łączone z ich przyczyną. Jednakże nieleczona nadwrażliwość na pokarmy spożywane sukcesywnie przez długie lata prowadzi do przewlekłych stanów zapalnych:
- skóry: świąd skóry, wypryski, trądzik, łuszczyca, suchość skóry , atopowe zapalenie skóry pokrzywka;
- układu mięśniowo-szkieletowego: osłabienie i bóle mięśni, bóle i zapalenie stawów, fibromialgia;
- układu pokarmowego: uczucie pełności, kolki, skurcze ,wzdęcia, biegunki, zaparcia, nudności, refluks, wymioty, zapalenie jelit, zespół złego wchłaniania, zespół drażliwego jelita (IBS), choroba Leśniowskiego-Crohna;
- układu endokrynnego: nadwaga i otyłość, obrzęki, zatrzymywanie wody, niedoczynność/nadczynność tarczycy, stłuszczenie wątroby, cukrzyca, zaburzenia płodności, zespół napięcia przedmiesiączkowego;
- układu oddechowego: przewlekły kataru, ostry nieżyt nosa, zapalenie zatok, częste infekcje, astma;
- układu nerwowego: bóle głowy i migreny, zespół przewlekłego zmęczenia, nadmierne pobudzenie, bezsenność, zaburzenia koncentracji, lęki, depresje, autyzm, zespół nadpobudliwości psychoruchowej (ADHD);
- a także powoduje powstanie chorób autoimmunologicznych: łuszczyca, reumatoidalne zapalenie stawów, celiakia, wrzodziejące zapalenie jelita grubego choroba Hashimoto,choroba Leśniewskiego-Crohna, cukrzyca typu I.
Testy biorezonansem na nietolerancję pokarmową
Tradycyjny sposób wykonania tych testów polega na nakłuciu palca pacjenta i zbadaniu obecności we krwi poziomu przeciwciała IgG poprzez bezpośredni kontakt z alergenem. Z kolei testy na nietolerancje pokarmową z wykorzystaniem biorezonansu są nieinwazyjne i bezbolesne. Badanie biorezonansem opiera się bowiem na określonej częstotliwości fal emitowanych przez patogeny, w tym alergeny, obecne w organizmie pacjenta. Pozwala to zdiagnozować je z bardzo dużą dokładnością. Co więcej, odbywa się to całkowicie neutralnie dla zdrowa nie powodując skutków ubocznych czy alergicznych. Jest to o tyle ważne, ponieważ w przypadków tradycyjnych metod w jednej chwili może dojść do wstrząsu anafilaktycznego w odpowiedzi układu immunologicznego na czynnik alergenny. Dodatkowo testy na nietolerancje pokarmową z użyciem biorezonansu powalają w krótszym czasie sprawdzić znacznie większą ilość pokarmów, które mogą wywoływać niepożądane reakcje, a ich wyniki są natychmiastowe. Na ich podstawie można opracować dietę eliminacyjną, która ma na celu nie tyko pozbyć się dolegliwości związanych z nadwrażliwością pokarmową, ale i wyeliminować jej przyczyny lub w znacznym stopniu zmniejszyć dolegliwości z nimi związane.